Mis on vintage riided teema pilt

Mis on vintage riided?

Sõnapaar vintage riided on juba päris kaua olnud moodi ja ilusaid riideid armastavate inimeste hulgas kasutuses. Ka mina, kes ma kuulun eelkirjeldatute hulka, kasutan neid sõnu igapäevaselt. Aga kas ma ikka tean, millest ma räägin? Mis on vintage riided ja kuidas eristada vintage riideid lihtsalt kasutatud riietest? Millele vintage riiete otsimisel tähelepanu pöörata?

Et teie kappidesse jõuaksid ainult erilised ja väärtuslikud riideesemed, jagan teiega mõningaid detaile, millele vintage riiete otsimisel tähelepanu pöörata.

Kui vanad riided on vintage?

Klassikaliselt loetakse vintage riieteks esemeid, mis on valminud üle 20 aasta tagasi. Siinkohal on oluline pöörata tähelepanu just sellele, et rõivad oleks nii kaua aega tagasi valmistatud, mitte ei imiteeriks varasematel ajastutel valmistatud riideid. Eelmisel aastal valminud 1950 stiilis kleit ei ole vintage.

Ajastu määramisel on vaja arvestada ka fakti, et igal aastal on kalendris uus aastanumber, mis tähendab, et see, mis täna veel ei ole vintage, võib homme selleks saada. Seega ei saa määratleda, et ainult 2000 ja varem valminud riided on vintage, kuna 10 aasta pärast on ka enne 2010 valminud riiete hulgas vintage riiete esindajaid. Tõelised vintage gurmaanid soetavad väärtuslikke rõivaid olenemata nende vanusest, kuna ajas nende väärtus enamasti kasvab.

Milles seisneb vintage riiete väärtus?

Pelgalt see, et ese on vana, ei tähenda, et tegu on vintage riidega. Vintage puhul on määravaks eseme kvaliteet, mis annab sellele väärtuse. Vintage riided on hästi õmmeldud, valmistatud kvaliteetsest kangast ning hästi säilinud.

Kvaliteetsest kangast ja hästi õmmeldud riided istuvad seljas ilusti ning näevad head välja, olenemata vanusest ning see annab neile nö kauakestva väärtuse.  Väärtus on ka see, et vintage`ks saab lugeda ainult selliseid riideid, mis on oluliselt kahjustamata. 50 aastat vana siidist kleit, mis on täis auke ja plekke, ei oma väärtust ega ole vintage.

Millele vintage riiete ostmisel veel tähelepanu pöörata?

Rõivadisainis kehtib reegel, et kui riideese oli kole omal ajastul, on see kole ka täna. Seega disain loeb ja seetõttu muutub tippdisainerite looming enamasti vintage`ks.

Oluline on ka see, et riideese esindaks selgelt konkreetset ajastut iseloomustavat rõivast ja tähelepanu tuleb pöörata just detailidele, nagu näiteks 80date patšokid või 70date alt laienevad püksid. Nö klassikalised riided, nagu väike must kleit, mis on küll ilus ja alati moes, ei ole vintage.  Samas patšokkidega sametist must kleit, mis pärineb 80datest ja on laitmatus korras, on vintage.

Vintage riie võib olla nii kõrgmoodi valmistava disaineri nimega, tundmatu rätsepa käsitöö kui lihtsalt teatud perioodil populaarse brändi tehasetoodang. Oluline on, et riie esindaks konkreetset ajastut ja oleks sel ajal ka valmistatud. Väärtuse annab riidele kvaliteetne kangas, hea rätsepatöö ja seisukord. Ning kindlasti pea meeles, et vintage riie oli ilus omal ajastul ja on ilus täna.

Ostukorv
Scroll to Top